Viirelaiu majakavahi­kompleks

  • #Eesti
  • #renoveerimine
  • #säästev
  • #hotell
  • #puit

Asukoht

Viirelaid, Muhu vald, Saare maakond

Pindala

445 m2

Staatus

Valmis 2016

Tellija

Eratellija

Arhitektuur ja sisearhitektuur

LUMIA , Asum Arhitektid ja studio ARGUS

Margit Aule, Sander Aas, Hannes Koppel ja Margit Argus

Fotod

Martin Siplane ja Priidu Saart

Muhu saare kaguranniku lähedal paiknev madal, tasane ja võsastunud Viirelaid on ainult 87 hektari suurune. Saare kirdeosas paikneb 1881. aastal ehitatud, teadaolevalt Eesti vanim metallist tuletorn. Saare püsielanikeks on läbi aja olnud majakavahid ja nende pered, selleks paiknes majaka kõrval ka majakavahi elumaja koos abihoonetega. Majakavahi­kompleksi renoveerimisel 2016. aastal lisandusid suuresti uute ehitistena saunamaja ja seminarimaja.

Majade algses asetuses moodustus hoonete vahele sisehoov. Sama põhimõte on aluseks võetud ka uute hoonete rajamisel. Need ühekorruselised viilkatusega hooned järgivad kompleksile omast taluarhitektuuri vormikeelt. See töötab kokku materjalivalikuga: uusehitiste seinu ja katuseid katab lehiselaudis.

Vana hoone põhjaliku rekonstruktsioonina valminud saunamaja puhul suurendati oluliselt algset mahtu, peale saunaruumide on hoones ka kaminaruum ja puhkeruum sisebasseiniga. Toakõrgused aknad on avatavad õhtupäikesesse suunatud terrassile, mistõttu hägustuvad piirid sise- ja välisruumi vahel. Teiste hoonete poole jäävad seinad on lahendatud tummadena, et suurendada privaatsust. Saunamaja mahtu liigendab sisselõige, mille eesmärk oli säilitada kasvav kask.

Vana lauda asemele ehitatud seminarihoone on kahekorruseline ning selle esimesel korrusel paiknevad lisaks saalile köök ja abiruumid. Teisel korrusel asub magamistuba abiruumidega. Hoone asendist tulenevalt tekib selle ja majakavahi maja vahele väliüritusteks kasutatav lõunapäikesele avatud hooviala ning teisele küljele rajatud saare- ja merevaadetega terrassi saab samuti kasutada üritusteks. Nagu saunamajalgi, on hoone hoovipoolne sein pigem tumm ning merepoolne sein tänu avatavatele toakõrgustele akendele õhuline.

Eelmine projekt

Argentiina restoran

Järgmine projekt

Energia avastus­keskus