News

2022

Open House in Fahle park

Open House Tallinn invites those interested to come and learn more about Fahle Park on this Saturday, 15 October.

The history of Fahle area is old and distinguished. Already in the 14th century, a mill was built next to the location of the present-day Fahle Boiler House. The choice of site was quite logical, as this is also the location of the North Estonian Klint and this was where the Härjapea River flowed down the klint in its historical bed. On the other side of the place of the present-day Boiler House, there used to be canals feeding the city of Tallinn with drinking water.

In the early 20th century, buildings of the cellulose factory were constructed in Fahle area to the design of architect Jacques Rosenbaum; 1922 marked the completion of the Boiler House and in 1937 the Chimney was erected.

In 2017, the team of LUMIA, then under the name KAOS Architects, started cooperation with Fausto Capital to recreate the appearance of Fahle estate, which can now, as a result, boast the Headquarters of Postimees newspaper and the renewed historical buildings at Tartu mnt 80 and 82, with net floor area of more than 30,000 m².

The award-winning Fahle Gallery Street was created by LUMIA and studio ARGUS.

LUMIA is also preparing the renovation design for Fahle Boiler House.

Landscape architecture: KINO

Projects of LUMIA in Fahle Park:

Headquarters of Postimees

Tartu mnt 80

Tartu mnt 82

Fahle Gallery

Fahle Boiler House

Tartu mnt 80m

Tartu mnt 84b

LUMIA and PULT win design contest for exhibitions of Tallinn City Museum

In cooperation with the creative agency Pult, we have won the design contest for renewing exhibitions of Tallinn City Museum.

The contest was aimed at finding a design solution to renew the permanent exhibition in the fortifications museum at the Kiek in de Kök tower in Tallinn Old Town and to create an exhibition about the activities of the Brotherhood of Black Heads at Kiek in de Kök and in Tallinn City Life Museum.

Our winning entry chimes with the strong character of the historical space at Kiek in de Kök. For example, the visitor will enter in the midst of a battle scene, as if time was standing still during an attack, the soldiers in armour frozen in combat. The landscape beneath their feet is also descriptive of the situation, being characteristically shaped, muddy and scrambled, which renders the scene even more realistic.

In the floor of the Kiek in de Kök tower, there is an opening not readily explained in the present exhibition. Yet it is a very characteristic and necessary element of a fortification tower: it was used to transport ammunition (cannonballs) to the upper storeys. We are planning to highlight and explain this to the visitors by means of a light installation.

Authors of the design solution: Toomas Adrikorn, Margit Aule, Celine-Cathy Raaga and Viktoria Ugur (LUMIA); Erika Saks and Maaja Kuiv (Pult)

Renovation works about to begin in Kuressaare Castle

Saaremaa Museum on the western Estonian island of Saaremaa is rich in exhibits as well as buildings. A real gem among them is Kuressaare Episcopal Castle with its outstandingly preserved medieval architecture and interesting collections. The interior of the museum will now undergo renovation works.

LUMIA became the main contractor of the restoration design for Kuressaare Castle as a result of the open design competition. We have completed the restoration design, which will be carried out in phases.

At the end of August, a construction contract was concluded between Saaremaa Museum and Arens Ehitustööd and the renovation works will begin today. The guests will soon be greeted by a substantially more accessible ground floor of the castle with restored rooms and renovated interior. The main three levels of the castle will be interconnected by a new lift. The gateway will get windproof glass floors and a renovated information and ticket-sale area.

The renovated museum plans to reopen in one year.

Client: Saaremaa Museum

Architecture and interior architecture: LUMIA and studio ARGUS

Authors: Margit Aule, Margit Argus, Kristi Merilo and Elo Liina Kaivo

Solis BioDyne’s new green building

Solis BioDyne, a Tartu-based international and swiftly evolving biotech company, has decided to raise a new building that would convey its vision.

The location in the Green Park of Tartu, a rapidly developing production and business area, provides an opportunity for growth and being connected with the city: e.g. following the example of Ülemiste City in Tallinn, a new train stop is being planned so that people arriving in Tartu could go off at the Green Park stop.

The two-storey building accommodates labs as well as offices, lined by an outdoor garden through two floors. The green plant façades, the flowing spatial layout and the spiral staircase all carry a clear message of thinking outside the box.

The team of LUMIA had a superb opportunity to design this environment as a whole: the architecture, the interior architecture and the landscape. Our partner for landscape gardening was Alari Suurmets.

Client: Solis BioDyne (SBD Capital OÜ)

Architecture: Toomas Adrikorn, Margit Aule, Katri Mets, Laura Ojala.

Interior architecture: Toomas Adrikorn, Margit Aule, Celine-Cathy Raaga.

Structures and engineering design: Projekt O2

From a granary into a cinema and now into a luxurious villa

The historical granary on the property at Suur-Lossi 14 can be seen on a town map of Haapsalu from 1848 and on a lithograph from 1858. The first known conversion project dates back to 1925, when there were plans to turn the former granary into a cinema, called ‘Empire’. Over time, the building was redeveloped on a number of occasions, adding new elements in tune with the times. In 1956 a cinema named ‘Oktoober’ (October) was opened in the building. Later, after privatisation, the building accommodated a nightclub called ‘Club Impulse’.

The granary, the cinema and the nightclub – all the former functions of the building – had no need for windows. Yet the building is situated at a unique location in the Old Town of Haapsalu with views of the evening sun and Väike Viik lake. The new owner, Arjan Van Der Kooij saw the former cinema as a promising private residence, and the architects now had to meet the challenge of how to open the building to sunshine and the views: there is sea on one side and a historical episcopal castle on the other.

We decided to remove the cinema auditorium on the garden side: that side of the building will be glass-only, with terraces opening into the garden. The building has also some interesting stalinist elements, and we have preserved the gable together with the fenestration. The height and slope of the roof have been restored on the basis of the granary building, with some new incised elements aimed at opening the building to the evening sun and the sea.

Architecture and interior architecture: Margit Aule, Katri Mets, Kristi Merilo

Visuals by Yellow Studio – 3D visualizations

LUMIA is creating new interior for Fahle Boiler House with Fausto Capital and Occo

The architects of LUMIA are designing a new life for the last monument to be renovated in Fahle estate: the Boiler House. This building, approximately 6000 m², is a real gem of industrial architecture that could be an ideal home to an ambitious company thinking outside the box.

Fahle Boiler House was initially completed in 1922 but there had been a mill in that place in the 13th century already. Next to the location of the Boiler House on the verge of the North Estonian Klint once ran the River Härjapea, which served as a source of water for the Old Town of Tallinn as well as the Kadriorg area. Traces of water canals are still there under the ground.

The lofty building is single-storeyed and accommodates, in addition to the boiler, a number of technical facilities and passages that give the interior a unique industrial-historical look. We will add new mezzanines, leaving openings in them to allow light and sight to move freely.

Fausto Capital is planning to start the construction this year already. Help with furniture and fittings will be provided by Occo.

Authors of the renovation concept design: Margit Aule, Toomas Adrikorn, Karina Krestinov, Laura Ojala

Photos: Martin Siplane

LUMIA’s conceptual design for restricted design contest of Triple Net Capital

We were inspired by the views of Lake Harku and forests of Astangu that would open up from the prospective buildings, and offered a white and light cluster of houses, where the exterior of the entire building would be balconied. The extension of residential space to outdoors will provide an additional quality to the compact apartment. The space between the buildings would be green while cars would be hidden underneath the raised landscape around the building.

Authors of the conceptual design: Toomas Adrikorn Margit Aule, Katri Mets, Karina Krestinov, Kristo Põlluaas

LUMIA’s conceptual design for Uusküla spa competition

The sandy beaches on the northern shore of Lake Peipsi are a scenic holiday destination, for which a new spa hotel is being planned. LUMIA’s entry for the design contest proposed a volumetrically structured building, in which the functions have been arranged with due regard to directions of view and light. The spa and the restaurant would be placed towards the evening sun and lake views, and the rooms area would also be structured so as to create better views. The exterior would be covered with patinated copper, which will work in synergy with the green of the pine needles and the brown of the bark.

Historically, this property has accommodated the buildings of a holiday centre that belonged to Sillamäe Chemical Plant.

Authors of the conceptual design: Toomas Adrikorn, Margit Aule, Karina Krestinov, Katri Mets

LUMIA signs contract with Fausto Capital to design renovation of Fahle Boiler House

Fahle Park, one of the rapidly developing business areas in Tallinn will receive a new landmark, as Fausto Capital and LUMIA have concluded a contract for designing a renovation of the historical Fahle Boiler House. The building still accommodates a lot of interesting technical facilities, such as boilers, bogies, railway sleepers and underground technical tunnels. The high chimney of the Boiler House will be the main attraction after the completion of a new viewing platform at its top.

The ongoing cooperation between Fausto Capital and LUMIA has resulted in more than 30,000 m² of new office space being completed and now in use in Fahle Park. The revival of the area has also been noted by the public: in February, Fahle Gallery was recognised with the Annual Award of the Estonian Cultural Endowment in the category ‘New from old’.

Architecture: LUMIA (Margit Aule, Toomas Adrikorn, Karina Krestinov, Laura Ojala)

Fahle Gallery Street wins Annual Award of the Estonian Cultural Endowment

LUMIA, together with KINO landscape architects and studio ARGUS, received the Annual Award 2021 of the Cultural Endowment of Estonia (Architecture Endowment) in the category ‘New from old’ for Fahle Gallery Street. According to the jury, the gallery passage is a well-accomplished symbiosis between new and old, architecture and vegetation planning. The new meeting place in Fahle Park has been noted and recognised.

Margit Aule and Toomas Adrikorn establish LUMIA

Six years since the beginning of their cooperation in KAOS Architects, Margit Aule and Toomas Adrikorn have established a new architecture firm, LUMIA.

As a result of division by formation of new companies, KAOS Architects, the company founded in 2010 by Margit Aule and Margit Argus, was wound up and LUMIA launched out in 2022 as one of its successors, equipped with the earlier know-how, the contracts, the portfolio and the employees.

LUMIA has extensive experience of creating modern contextual architecture, and its portfolio contains a number of award-winning projects, including the Pilgrims’ House in Vastseliina and the building of Estonian Embassy in Moscow.

The meanings of the name LUMIA are open to interpretation, reflecting a shared vision and common values. The works of LUMIA will be centred on sensitive integration of the existing with the new to form a whole.

The integrative spaces are being created by a team of 12 specialists: Toomas Adrikorn, Margit Aule, Karina Krestinov, Moonika Liias, Kristi Merilo, Katri Mets, Laura Ojala, Kristo Põlluaas, Celine-Cathy Raaga, Laura Susi, Viivika Tiirik, Katrin Vilba.